SAAL fotobok recension

Jag fick möjligheten att testa SAALs fotobokstjänst mot att jag gav en ärlig recension av deras produkt. Då jag är i processen att sätta ihop min första egna bok tog jag chansen att göra en Dummy genom SAALs tjänst. 

Du kan sätta ihop din bok genom SAALs egna programvara eller med hjälp av photoshop, mitt val landade på den den egna programvaran. Programmet var lätt arbetat med många förinställningar att välja mellan. 
Materialet till boken var dock något sparsmakat. Några fler olika varianter till omslag och papper av olika kvalitet hade inte skadat. 
Då jag försökte spara en PDF kopia gjordes en vattenstämpel över bilderna vilket var irriterande, då jag gärna haft en digital version av min bok-dummy att visa. 
Från att ha tryckt på beställningsknappen till att boken levererades till dörren gick det fort. Boken var dessutom väldigt väl emballerad.

När jag packade upp boken tyckte jag att den var märkligt tjock för de 88 sidor jag gjort och det visade sig att pappret var ett glansigt tjockt fotopapper. Inte ett bokpapper som jag förväntat mig. Pappret ger produkten ett billigt intryck, som att bläddra i en barnbok. 
Trycket var även det en besvikelse. Kontrasten och färgerna i bilderna stämmer inte överens med verkligheten. Jag har både själv gjort provprints av mina bilder och framkallat hos Fujifilm för att ha arbetskopior att arbeta med och bilderna i SAALs bok är inte i närheten av den kvalitet man kan förvänta sig när det kommer till det pris de begär. 

Jag hade 1200:- att röra mig med för att sätta ihop boken och fick lägga till 300:- för att få det sidantal jag behövde. För att vara helt ärlig hade jag aldrig lagt 1500:- för en fotobok av detta slaget . Om jag hade gjort så hade jag varit otroligt besvikelsen med tryck och papper. 

Jag har tidigare beställt fotoböcker från så väl Blurb och Fujifilm och alltid varit nöjd. Priset har varit betydligt lägre, papperskvaliteten har varit bra och bildkvaliteten har överensstämt med verkligheten. 

Enligt SAALs hemsida verkar den bok jag beställde inrikta sig till fotografer och specifikt bröllopsfotografer, men jag skulle aldrig komma med denna produkt till en kund. Allt fram till slutprodukten är bra men trycket och pappret måste vara av mycket högre standard och priset lägre.


#SAAL